Blackboard kampt met DDos-aanval


'Het is vergelijkbaar met wanneer heel veel studenten tegelijk zouden inloggen'

De storing waar Blackboard vanochtend mee kampte, is veroorzaakt door een grootschalige DDos-aanval. Studenten konden urenlang niet bij hun lectureslides. De storing is inmiddels verholpen. Wie er achter de aanval zit is nog niet bekend. Wel worden er, net als na het steekincident, al de eerste voorbarige conclusies getrokken en onschuldige studenten aan de schandpaal genageld.

Het is al de derde keer deze week dat het platform tijdelijk op zwart gaat. Ook MyPortal en WURtv claimden slachtoffer te zijn van een cyberaanval, maar dit blijkt te gaan om een smoesje. Studente Janine (20) weet al wie er achter de DDos-aanval zit: ‘Het is Hans P. Die naam kreeg ik doorgestuurd in twee WhatsApp-groepen, dus het moet wel waar zijn.’

Volgens een woordvoerder zijn ondanks de aanval de Powerpoints geen moment in gevaar geweest. ‘Een DDos-aanval is geen hack, het betekent slechts dat er een shitload aan data naar de site wordt gestuurd, waardoor die blokkeert. Een beetje vergelijkbaar met wanneer heel veel studenten tegelijk zouden inloggen.’ Op de vraag of dat laatste niet de oorzaak van de storing is, wilde hij niet reageren. Toch maken studenten zich ernstig zorgen over de veiligheid van hun voorbereiding die berust op de hele periode in één week proppen.